Thursday, January 8

Most of us . ( tak kata semua )

Cik Hani | 15:24 | 5Comments |

We did perform the prayer.
Subuh, Zohor, Asar, Maghrib and Isya’.
Tapi hanya sekadar rutin harian saja . 
A must-to-do list .
Sampai kadang-kadang kita solat laju-laju kan?
Semata-mata nak kejar dunia..

”Nanti cerita running man hbis pulak”
”Nanti cerita Kuch Kuch Hota Hai habis pulak”
”Nanti cerita kerana terpaksa aku relakan habis pulak”
”Nanti novel tak habis bace pulak”
”Nanti masa studi aku sikit pulak”
Macam-macam nanti, kan?
Too many excuses.

Wahai silent readers,
Allah tak pernah bagi excuse untuk TAK bagi kite udara untuk bernafas.
Have you ever think if Allah gives excuses in giving His oxygen to His slaves ?
All of us will certainly DIE. In a nick of time.
Solat kita takde penghayatan, takde kualiti, or in other words, should i say ”murah” ?
Yep. Cheap at His sight. Totally.

Tajdid niatmu semula, sahabat .
Kenapa kita solat?
Kerana manusia? Kerana kita ni muslim? Kerana nak cukupkan syarat kita ni beragama?

Firman Allah :
”Tidak aku ciptakan manusia dan jin melainkan untuk beribadah kepadaku”
Ibadah.
Tujuan utama kita hidup di dunia ini. Dengan ibadah kita mencari redhaNya,
Tapi apa gunanya kita lakukan ibadah,
tapi bukan kerana Allah?
Kerana tuntutan agama semata.
Kerana pandangan manusia semata.
Adakah manusia yang akan nilai ibadah kita kat padang mahsyar nanti?
Disebabkan solat yg ‘lack of quality’ ni jugaklah.

You and me .
Kita btrusan lakukan sesuatu dosa.
Sebab solat yang kita buat tak dapat meresap dalam hati kita.
And thus , tak dapat nak cegah kita dari buat dosa dan kemungkaran.

Firman Allah:
sesungguhnya solat itu mencegah drpd ker0sakan dan kemungkaran.
Therefore, perform your prayer with a sincere heart from a slave towards his rabb.
I am n0 one to judge your sincerity.

Kerana ikhlas tu ibarat titik hitam pada batu yang hitam di malam yang gelap~
sedangkan malaikat and syaitan pun tak pernah tahu tntg keikhlasan kita.
Hanya allah sahaja yg tahu tntg keikhlasan hati hamba-hambanya dalam amalan yg dilakukan nya.
Maka dengan itu.

Ikhlaskanlah hatimu dalam mengerjakan solat, dalam apa jua ibadah 
solatlah dengan sempurna ye..
and advice exclusively for me and generally towards all my beloved friends and families,

smile.

5 comments:

  1. adoiyai setepek kena huuurm...
    T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. hani pun letak note ni sebagai peringatan buat diri juga :)

      Delete
  2. ikhlas dlm apa jua yg kita lakukan dan semuanya kerana Allah ...

    ReplyDelete