Sunday, January 4

Jarang sangat kita buat semua ni kan?

Cik Hani | 00:04 | 2Comments |



1. Tahajjud yang paling susah nak bangun. Masih struggle nak istiqomah yang ni. Solat sunat ni amat di tuntut, dalam al quran pun Allah ada sebut dalam surah al isra ayat 79 (boleh check)
Dan juga suka quotes dari imam asy shafiee yang best pasal tahajjud. “The du’a made at tahajjud is like an arrow which does not miss its target”

2. Tawbah. Pun jarang kan kita semua buat sebab selalu perasan diri ni tak ada banyak dosa. Selalu perasan diri ni banyak pahala. Tunggu nak buat bila dah terjerumus dalam dosa, baru nak tawbah. Hurmmmm perasannya kita semua ni. Tak sedar diri banyk dosa, tapi malas nak minta ampun. Cuba fikir dan kira balik berapa kali je buat solat tawbah dalam hidup?

3. Duhaa. Yang ni for me, okay sikit. Memang usaha kan buat setiap hari. Masa attend class dulu, sheikh tu cakap, jangan tengok solat duhaa ni as solat untuk tambah rezeki, nak jadi kaya je (though thats one of its fadhilat) tapi buat solat duhaa ni, juga sebagai tanda syukur kepada Allah sebab bagi kesempatan untuk hidup lagi, bangun pagi dan kerja cari rezeki. He also add, all solat pun we should thank Allah all the time!

4. Istikharah ni femes bila nak cari jodoh je (kalau ikut adat kita). Bila time nak buat keputusan lain tak buat. Huhuhu. Lovely, my ustadzah laili, selalu remind buat istikaharah, macam hari tu tak tahu nak ambil exam TME bila, dia suruh buat, and make duaa to Allah. Apa-apa decision nak buat semua buat istikaharah. Macam nak start buat business, tapi tak tahu nak buat business apa, nak gi kerja kat syarikat mana. Semua buat lah istikaharah. Jangan tang jodoh jer.

5. Nawafil (solat sunat rawatib) — copy ni dari google sebab i cant find my note book. But this is also the same mafhum hadith sh yawar taught me at LEC. If salah tolong betulkan. “If any Muslim servant (of Allah) prays for the sake of Allah twelve rakaah every day, over and above the obligatory ones, Allah will build for him a house in Paradise, or a house will be built for him in Paradise”

Best kan? So jom lah usahakan

May Allah SWT accept from us.

2 comments:

  1. semoga kita semua mendapat manfaat daripada segala perbuatan kita.

    ReplyDelete