Wednesday, November 19

Hakikat Dunia dan Kematian

Cik Hani | 10:38 | 0Comments |


Seorang penyair berkata ; 
"Hai orang yang sibuk menguruskan dunia! Sungguh, engkau telah tertipu oleh angan-anganmu yang panjang. Mengapa sentiasa engkau leka? Maut itu akan datang kepadamu dengan tiba-tiba dan kubur itu adalah peti segala amal. Sabarlah terhadap ketakutan-ketakutan yang ada di dalam dunia. Tiada kematian, melainkan ajalnya telah tiba." 

Imam al-Dailami meriwayatkan hadis, sesungguhnya Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud : "Meninggalkan dunia itu lebih pahit daripada jadam dan lebih pedih daripada goresan pedang di medan fi sabilillah dan tiada yang mahu meninggalkannya, melainkan orang yang Allah anugerahkan orang itu seperti yang dianugerahkan kepada para syuhada'. 

Meninggalkan dunia adalah dengan cara sedikit makan dan kenyang dan tidak suka dipuji manusia, kerana siapa yang suka dipuji manusia, bererti dia sukakan dunia dan nikmatnya. Barangsiapa yang suka memperoleh kenikmatan yang sebenar-benarnya hendaklah dia meninggalkan dunia dan pujian daripada manusia." Imam Ibn Majah meriwayatkan. 

sesungguhnya Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud : "Barangsiapa yang berniat untuk mendapatkan akhirat, maka Allah SWT akan mengumpulkan potensinya, membuatnya kaya jiwa dan dunia akan datang kepadanya dengan melimpah-limpah. Barangsiapa yang berniat untuk memperoleh dunia (tujuan utamanya) maka Allah SWT mencerai-beraikan urusannya, menjadikan kemiskinan di hadapan matanya dan tidak memeperoleh dunia, kecuali apa yang ditentukan untuknya." 

Apa yang boleh kita ambil pengajaran daripada apa yang ditulis di atas ialah kaya dalam Islam bukanlah orang yang melimpah ruah kekayaannya, sebaliknya hakikat kaya ialah orang yang dapat menikmati harta kekayaannya dan berpuashati dengan apa yang dimilikinya dan digunakan sebagai wasilah untuk mencapai tujuan hidup iaitu menggapai redha Allah SWT. 

Harta yang ada digunakan untuk beribadah sehingga dia berasa aman tenteram dan benar-benar bahagia. Betapa ramai orang yang melimpah ruah harta kekayaannya namun tidak tenteram. Jadi adakalanya orang yang kaya harta namun hatinya sangat miskin.  Mudah-mudahan kita dijauhkan daripada tergolong di kalangan orang kaya harta tetapi miskin jiwa.. 

No comments:

Post a Comment