Monday, September 15

Redha Dan Sabar

Cik Hani | 00:37 | 0Comments |

apa yang kita dapat kalau kita redha dan sabar dengan musibah yang menimpa? ikuti kisah salah seorang srikandi hebat pada zaman rasulluah saw.


ummu salamah ra sangat sedih apabila kehilangan suaminya. rasulullah saw mengajarkan satu doa kepada ummu salamah ra iaitu doa ketika menimpa musibah,“ya allah, berikanlah pahala dan gantikan yang lebih baik dari musibahku ini.”


semenjak rasulullah saw mengajarkan doa itu kepadanya, ummu salamah sentiasa berdoa tanpa putus dengan berkat kesabaran dan ketabahannya, allah hadiahkan sesuatu yang sangat tidak dijangka olehnya. seorang insan yang mulia dan tinggi darjatnya di sisi allah.nak tahu apa dia?
allah hadirkan rasulullah saw sebagai pengganti zaujnya. allahuakbar. rasulullah saw, sahabat. kekasih kita. kekasih allah. indahkan kalau kita bersabar dan redha dengan ketentuan ilahi.apabila kita ditimpa musibah, amalkan doa yang baginda nabi saw ajarkan kepada ummu salamah ra. jika kita sabar dan redha, inshaallah, allah akan ganti dengan yang lebih baik.
allahu’alam.


No comments:

Post a Comment