Friday, June 6

Hargailah seorang IBU

Cik Hani | 15:16 | 0Comments |

1. Ketika makan, sekiranya makanan berkurang, Ibu akan memberikan makanan itu kepada anaknya dan berkata, "Cepatlah makan, ibu tidak lapar... "

2. Ketika makan, Ibu selalu menyisihkan diantara ikan dan daging untuk anaknya lalu berkata, "Ibu tidak suka daging, makanlah, nak... "

3. Tengah malam saat Ibu sedang menjaga anaknya yang sakit, Ibu selalu berkata, "Istirahatlah nak, ibu masih belum ngantuk... "

4. Saat anak sudah tamat sekolah, bekerja, mengirimkan wang untuk ibu. Ibu berkata, "Simpanlah untuk keperluanmu nak, ibu masih punya wang yang cukup... "

5. Saat anak sudah berjaya, lalu menjemput ibunya untuk tinggal di rumah rumahnya lalu Ibu pun berkata, "Rumah tua kita ini sangat selesa, ibu tidak berapa selesa tinggal di sana, sekejap-sekejap boleh la... "

6. Saat menjelang tua, ibu ketika ibu jatuh sakit, anaknya akan menangis, tetapi ibu masih bisa tersenyum sambil berkata, "Jangan menangis nak... ibu tidak apa-apa... lepas makan ubat nanti ibu sihat la... " Ini adalah kebohongan terakhir yang dibuat oleh ibu sebelum ajal menjemputnya...

Sekaya manapun kita, sebesar mana pun kita, ibu selalunya akan tetap menganggap kita anak kecilnya,sentiasa risau dan khuatir akan keadaan kita, tetapi ibu tidak pernah membiarkan kita risau akan dirinya...

Semoga semua anak di dunia ini, dapat menghargai setiap "kebohongan" yang seringkali dilakukan oleh seorang ibu... !!

Kerana seorang ibu sentiasa menyayangi anak-anaknya walaupun sesusah manapun yang harus ditempuhinya... ibu akan tetap tempuhi demi kebahagian dan kejayaan anak-anaknya... .

* TERIMA KASIH IBU... ENGKAULAH SEGALANYA BAGIKU... TANPAMU SIAPALAH AKU... KASIHMU PADAKU TAK KAN TERBALAS SEPANJANG MASA.

No comments:

Post a Comment