Saturday, May 17

Khasiat Sotong

Cik Hani | 01:20 | 0Comments |

Membantu badan menyerap zat besi dan zat tembaga
Sotong boleh menyediakan tubuh dengan 90%  tembaga, mineral yang memainkan peranan dalam penyerapan, penyimpanan dan metabolisme besi dan pembentukan sel sel darah merah. Kekurangan kuprum dalam badan akan mengakibatkan anemia.

Mengelakkan Arthritis
Kajian telah menunjukkan bahawa individu yang mempunyai arthiris reumatoid mempunyai tahap selenium yang rendah dalam darah mereka. Disamping itu selenium juga merupakan antioksidan yang boleh membantu melegakan gejala-gejala arthiris dengan mengawal radikal bebas. Sotong mengandungi 63% daripada selenium.

Mengekalkan kulit, otot, rambut dan kuku yang sihat
Protien adalah salah satu nutrien penting yang badan manusia perlukan untuk memastikan ianya sihat. Ia mempunya banyak faedah kesihatan, salah satu paling penting adalah menjaga kulit, otot, rambut dan kuku. Sumber protein yang baik, lengkap datang dari haiwan dan termasuk sotong.

Boleh mengurangkan migrain
Sotong kaya dengan vitamin B2 (riboflavin), sejenis nutrien yang telah menunjukkan mengurangkan kekerapan dalam tempoh migrain. Walaupun penemuan itu awal, data kajian menunjukkan bahawa roboflavin suplemen boleh menjadi tambahan yang baik untuk mencegah sakit migrain.

20130427-215354.jpg

20130427-215413.jpg

Membina tulang dan gigi
Sama seperti ikan dan udang, sotong juga penuh dengan fosforus mineral. Fosforus membantu kalsium membina tulang dan gigi.

Baik untuk jantung
Sotong adalah sumber yang baik vitamin B12, salah satu daripada nutrien yang telah terbukti tahap homocystein rendah dalam badan. Individu yang mempunyai tahap homocystein tinggi telah terbukti mempunyai kadar yang lebih tinggi daripada strok, serangan jantung dan kematian akibat penyakit jantung berbanding dengan mereka yang mempunyai tahap normal.

Mengawal Paras Gula Darah
Makanan sotong ini sejenis cephalopods laut boleh membantu menstabilkan paras gula dengan bantuan vitamin B3 itu.

Tingkatkan Sistem Imun
Individu yang kekurangan zink telah terbukti senang terdedah kepada pelbagai organisma berjangkit dan sotong merupakan sumber mineral.

Melegakan saraf dan otot
Sotong merupakan sumber magnesium dipanggil "smoothie mineral" kerana keupayaannya untuk merehatkan saraf dan otot.

PERINGATAN!!

Wapada dengan KOLESTROL ANDA. anda harus mengambil sotong dengan bersederhana. Sotong merupakan salah satu daripada makanan yang mengandungi kolestrol yang tinggi iaitu sebanyak 221 mg atau 74% untuk setiap 4 oz saiz hidangan. jadi korang berpadalah makan sotong ye... hani pun lepas ni nak minta incik abang hani belanja makan sotong, untuk kesihatan kitee.. hehehe.. okaylah, nanti ada masa, hani update lagi.. salam... :)

No comments:

Post a Comment