Friday, November 9

Kategori Yang Mana Satu Kita Ni Sebenarnya?

Cik Hani | 11:28 | 0Comments |

Orang kater nak carik kawan ketawa memang senang...tapi nak carik kawan menangis sangatlah payah.... Kebarangkalian tu 1 dalam 1000 pun payah... Cakap pasal kengkawan nih, kategori yang maner satu kiter ni sebenarnya?

KAWAN SEJATI / REAL FRIENDS / TRUE FRIENDS


Kawan jenis ni adalah kawan yang jujur, ikhlas, setia dan kawan yang sentiasa ada dengan kita ketika saat kita jatuh dan bangun. Mereka x pernah ader niat nak menjatuhkan kiter atau untuk menipu kiter, bersandiwara atau berlakon di depan kita, hipokrit dengan kiter malahan kawan jenis ni la yang sebenarnya ader dengan kiter untuk sentiasa support kiter, bagi moral support and motivation, orang yang pertama menghulurkan bantuan jika kiter memerlukan, orang yang menjadi penjaga rahsia kiter yang abadi. In short, kawan jenis ni adalah kawan yang ada sama-sama dengan kita masa kita ketawa, masa kita gembira, masa kita menangis, masa kita sedih.... Tak dinafikan ade kawan-kawan yang sememangnya macam ni, tapi jarang sangat boleh jumpa atau dapat... nak kata 1 dalam 100 pun payah sebenarnya...

KAWAN MASER KETAWA / GEMBIRE JE


Ha yang ni ramai sangat dah kot yang bley jumper...atau dalam erti kater lain...bersepah-sepah... seyes tak tipu punya... Zaman sekarang ni, manusia secara majoritinye lebih mementingkan material dari segala-galanya...Kadang-kadang nak salahkan pun x ley nak cakap jugak sebab keadaan semasa yang mendesak diaorang jadi cenggitu... Kawan ketawa nih jenis kawan yang ada dengan kiter maser kiter senang, maser kiter "berisi", masa kiter mewah.... mase kiter happy...tapi biler kita dah hilang semua tu...kawan pun menghilang...

KAWAN HIPOKRIT


Kawan hipokrit ni plak, jenis kawan yang selalu berpura-pura kat depan kita... pura-pura cam maner? As example: pura-pura suka berkawan kat kiter, tapi kat belakang kiter, habis semua cerita kiter dijaja... pura-pura ikhlas menolong kiter biler kiter susah, tapi kat belakang habis semua diungkit ungkit balik dengan orang lain.... pura-pura jujur, prihatin dan pura-pura jadi pendengar yang setia serta berjanji untuk menyimpan segala rahsia kiter tapi kat belakang semua rahsia atau aib kiter dibongkar kepada orang lain.... dan sebenarnya tujuan dan niat dia berkawan dengan kiter adalah untuk cungkil rahsia kiter supaya dia dapat tahu ape kelemahan kiter untuk menjatuhkan kiter... Terutama, biler kiter menghadapi musibah atau masalah, dia pura-pura turut sama merasa aper yang kiter raser....tapi sebenarnya dia tersenyum dengan riang jer kat dalam hati dan bertepuk tangan di belakang atas kegagalan atau kejatuhan kiter...

KAWAN YANG PENDEK AKAL


Kawan jenis macam ni bukan x ok.... ok sebenarnya...tapi masalah kawan jenis ni adalah mereka pendek akal... tak fikir panjang.... ataupun dalam kasarnyer...otak cetek dan kurang cerdik sikit dari orang lain.... kawan yang jenis pendek akal ni adalah kawan yang mudah dipengaruhi oleh sesuatu faktor tak kire sama ader diri sendiri ataupun dari orang lain... Diaorang ni mudah terpedaya dengan permainan emosi diri sendiri ataupun kata-kata dari orang lain... Elok-elok dia berkawan dengan kiter, tiber-tiber esok menjauhkan diri atas sebab-sebab tertentu yang hanya dia jer yang tau dan orang lain tak tau.... ataupun biler terjadi sesuatu... jenis kawan yang pendek akal ni biasanye dengan dipengaruhi emosi, cepat jer nak menyalahkan kiter dalam sesuatu tanpa berfikir panjang....

KAWAN YANG BLUR / TAK AMIK PORT


Kawan jenis macam ni, jenis yang memang blur atau tak amik port, die hidup dalam dunia sendiri jer... aper yang nak jadi kat luar tu aper yang jadi pada sesiapa... lantaklah ko...janji aku bahagia dan aku tak kacau orang... Biler kiter cakap dengan dier, dier okay... tapi if anything happen dia memang tak der respons... he he he...

KAWAN YANG SUKE MEMBANGGA DIRI


Kawan jenis ni, hu hu hu... nak wat cam ner...terima jer la seadanya...sebab kadang-kadang dalam circle of friends kiter memang ader jenis kawan yang suker membangga diri nih...suker show off, cakap takbur atau bongkak dalam kata lainnya... As example: biler kiter hang out dengan dier... mula la dier bercerita.... "I x boleh pakai barang-barang murah ni...semua barang i mesti nak ade qualification designer... kasut i at least harga mesti not less than 1.5k.... my facial skin set mesti dari brand itu dan brand ini...bla bla bla... sebab barang-barang murah ni tak der class la...." ...ekekekeke...ade tak? mesti pernah jumpe...takkan tak pernah jumper....

KAWAN SI PISAU CUKUR / BAIK KERANA SESUATU


Erkss...jangan ingat pasangan jer yang ader pisau cukur... Ader gaks kawan yang jenis pisau cukur kay... Baik memanglah baik... Okay memanglah okay... tapi masalahnyer...kawan jenis macam ni kalau baik mesti ader hidden agenda atau biler diaorang baik semacam jer ngan kiter mesti ader sesuatu yang dier nak dari kiter.... Tapi biler kiter x dapat berikan aper yang diaorang nak....mulalah diaorang carik pasal nak melenting atau bergaduh dengan kiter... worst come to worst.... diaorang hilang cenggitu jer dari pandangan kiter.... biler diaorang dah tak dapat sesuatu yang diaorang nak tu...

KAWAN S.T.B.


Kawan yang jenis cakap manis jer depan kiter... biler kiter mintak tolong...semua pun boleh.... semua pun tak der masalah... I promise you the sun, the moon and the sky... tapi sebenarnya habuk pun takdak... Rupe-rupenyer tin kosong jer... Macam yang tunang saye ajar cakap jawa... "Ngomong Dewek"... he he he.... Bukan tak ley berkawan dengan orang cenggini...boley tapi kene pandai la... Kena pandai bezakan maner yang nak percaye, maner yang tak...

Haih....banyak lagi jenis-jenis kawan nih kalau nak citer sebenarnya... tapi karang jadi panjang lebar lagi pulak entri nih... tapi ni la antara jenis-jenis kawan yang agak familiar dalam hidup sehari-hari kiter... :) Nak cakap lebih-lebih pun, kiter pun masing-masing ader kelemahan diri sendiri... kite sendiri tak tau dalam kategori maner kiter ni sebenarnya kawan-kawan kiter labelkan kiter.... Wallahualambisawab... Tapi yang penting dalam hidup ni jangan sekali-kali kite berbangga diri, meninggi diri, bersifat cemburu, berhasad dengki, suka menunding jari, mencari kelemahan dan keburukan orang lain sebab diri kiter sendiri pun bukannya sempurna...setiap manusia ader kelemahan masing-masing dan kiter janganlah ingat hidup kiter ni semua nak menongkat langit jer... satu hari kiter mesti balik ke asal... :)


sumber: Farah's bubbynotes

No comments:

Post a Comment